Wednesday, November 18, 2009

Cerita Tentang Rukun Tetangga


Salam Perpaduan...Salam 1 Malaysia....

Rasanya lama dah tak ada posting baru dalam blog kita nie....masing-masing tengah sibuk agak nyer...jadi tengah ada masa free sikit ni biarlah teman cerita sedikit apa yang patut tentang rukun tetangga. Di dalam Majlis Dialog Bersama Ketua Polis Kuala Langat tempohari pun ada dibangkitkan oleh penduduk supaya kawalan keselamatan di BSP Zon A dibuat melalui skim rondaan secara sukarela (SRS) dibawah rukun tetangga. Untuk bercerita tentang lebih lanjut lagi tentang rukun tetangga..di sini kawan coretkan serba-sedikit latarbelakang dan peranan RT dalm komuniti kita supaya sama-sama dapat memahami dan mengetahui serba sedikit tentang RT kita.

Hujung minggu lepas (13 - 15 Nov 2009) , Pengerusi BSP Zon A, teman dan wakil bendahrai kita En. Ungku Azman kita telah mengikut kursus pengurusan RT yang baru diluluskan oleh Jabatan Perpaduan dan Integrasi Nasional (JPNIN) bagi semua RT baru seluruh selangor.. Dibawah ini serba sedikit maklumat berkenaan RT>

SEJARAH KRT

Skim Rukun Tetangga diperkenalkan pada tahun 1975 sebagai satu langkah membolehkan rakyat sendiri mengawal dan menjaga keselamatan kawasan kediaman mereka. Skim ini kemudiannya diperbaharui dengan menekankan konsep kejiranan dengan falsafah bahawa kesejahteraan kawasan sejiran akan menjamin kesejahteraan negara. Pada masa kini peranan Skim Rukun Tetangga diperluaskan lagi dengan pendekatan pembangunan komuniti bagi memastikan perpaduan dan keharmonian hubungan di dalam masyarakat akan terus berkekalan dan berterusan.

KRT diluluskan penubuhannya oleh Jabatan Perpaduan & Integrasi Nasional. Penubuhan Kawasan Rukun tetangga bertujuan untuk menyatukan masyarakat setempat melalui program dan aktiviti kejiranan, perpaduan serta khidmat masyarakat. Di samping itu, sebagai mendidik masyarakat setempat bersama-sama untuk menjaga keselamatan serta keamanan khasnya di kawasan krt yang telah lulus penubuhanya.

Skim Rondaan Sukarela (SRS)

Skim Rondaan Sukarela (SRS) juga diluluskan oleh JPNIN dengan penyertaan dari kalangan ahli sukarela. Peranan SRS di setiap KRT adalah mengadakan aktiviti rondaan harian pada setiap malam atau pada hujung minggu sedikit sebanyak telah memberi keberkesanan di setiap kawasan krt serta banyak mengurangi gejala-gejala yang tidak sihat samada dari segi jenayah, sosial dan sebagainya.Setiap KRT memainkan peranannya dan berusaha mempelbagaikan aktiviti dan program khas untuk para penduduk setempat melalui kerjasama dengan agensi-agensi kerajaan, pihak swasta serta NGO-NGO yang lain.

Selaras dengan perkembangan semasa yang memerlukan komitmen jangka panjang, setiap KRT perlu menubuhkan beberapa biro yang diharap dapat memperkasakan perpaduan serta khidmat masyarakat kepada penduduk setempat.

BORO-BIRO RT

Antara biro-biro yang ditubuhkan adalah seperti berikut :-
1. BIRO JIRAN MUDA - Menyelaras aktiviti dan program remaja
2. BIRO JIRAN WANITA - Menyelaras aktiviti dan program kewanitaan
3. BIRO JIRAN USIA EMAS - Menyelaras aktiviti dan program warga emas
4. BIRO AGAMA DAN KEBAJIKAN - Menyelaras aktiviti dan program keagamaan dan
kebajikan untuk pelbagai bangsadan kaum.
5. BIRO PENDIDIKAN - Menyelaras aktiviti dan program untuk anak-anak kecil, remaja,
ibubapa serta masyarakat setempat.
6. BIRO SUKAN DAN KEBUDAYAAN - Menyelaras aktiviti dan program sukan dan
kebudayaan untuk masyarakat setempat.
7. BIRO KESELAMATAN - Menyelaras segala hal berhubung yang berkaitan dengan keselamatan masyarakat ,SRS dan ketika perlaksanaan aktiviti dan program KRT
8. BIRO PROTOKOL DAN PERHUBUNGAN AWAM - Mengkordinasi dan menyelaras hubungan KRT dengan agensi dan NGO didalam melaksanakan sebarang program kemasyarakatan
9. BIRO ICT & MULTIMEDIA - Menyelaras segala penerangan, hebahan, cetakan dan maklumat pada masyarakat setempat.
10. BIRO LOGISTIK - Menyelaras segala keperluan untuk sebarang aktiviti dan program KRT di samping menjaga keselamatan harta hakmilik KRT.


Bersambung di post berikut nyer.....

No comments: